welpen scouting radboudgroepWelpen zijn jongens van 7 tot 11 jaar. Op zaterdagmiddag staat hen elke week wel weer een andere activiteit te wachten. Actief bezig zijn in de natuur; dat doen welpen veel.

Maar er kan ook een coole knutsel of een gave excursie op het programma staan.

De naam Welpen komt uit het wereldberoemde 'The Jungle Book' van Rudyard Kipling. Daarin wordt het verhaal van Mowgli verteld. Mowgli is een mensenkind dat te vondeling wordt gelegd in de jungle en wordt opgevoed door een wolvenfamilie. Een andere naam voor wolvenjong is welp, vandaar die naam.Kipling maakte samen met de oprichter van Scouting, Baden-Powell, een bewerking van het boek. Dat dient nu nog steeds als kapstok voor het avontuurlijke programma van de Welpen.

Wat doen welpen?

Lekker actief buiten spelen in de natuur, dat doen ze veel. Zoals een afwisselend postenspel, een speurtocht, een broodje bakken boven een vuurtje, vlaggenverovertje of een hut bouwen. Maar een middag kan ook in het teken staan van iets creatiefs of leerzaams, of we gaan een keer op stap voor een excursie of een uitje. Alles bij elkaar is het leuk en divers.

Opkomst

De welpen beleven de stoerste avonturen op zaterdagmiddag van 14:00 tot 16:30 uur. De planning van de welpen is te vinden in de agenda op deze website.

Omdat we altijd leuke, spontane activiteiten willen blijven aanbieden, kunnen er in de loop van het seizoen wijzigingen plaats vinden. Houd hiervoor de e-mails van de welpenleiding in de gaten.

Weekend en zomerkamp

De welpen hebben ongeveer 3 à 4 keer per jaar een weekend waarbij ze op de Blokhut blijven slapen. Tijdens zo'n weekend gebeurt er altijd iets leuks binnen een bepaald thema. Het zomerkamp is de grote afsluiting van het welpenseizoen. Het zomerkamp is altijd in de eerste week van de zomervakantie. Meestal huren we dan ergens in Nederland een blokhut van een andere scoutinggroep. Zo'n zomerkamp heeft ook altijd een thema. De afgelopen jaren zijn we met Asterix en Obelix het avontuur aangegaan en zijn we met Ali Baba op stap geweest.

Het uniform

Het uniform van een welp bestaat uit een groene bloes en een Radboud T-shirt. Als een welp wordt geïnstalleerd komen er nog insignes op de bloes en krijgt hij zijn Radbouddas. De bloes is te koop bij de Scoutshop.

Hoe word je welp?

Elk nieuw seizoen wordt eerst gekeken hoeveel kinderen er over komen van de bevers. Als er dan nog plek is, kijken we wie er bovenaan de wachtlijst staat (zie 'Lid worden' in het menu bovenaan deze pagina). De eerste paar opkomsten staan voor een nieuwe welp in het teken van kennismaking met het scoutingspel. Wanneer hij het naar zijn zin heeft, kan hij lid worden. Vanaf dat moment draagt een welp zijn uniform.

Contributie 2023 - 2024

De contributie voor de welpen voor seizoen 2023 / 2024 bedraagt € 143,00. Het kampgeld voor de welpen voor zomerkamp 2024 is € 180,-.