Stokbrood bij Scouting is even wat anders dan die lange broden die je bij de bakker koopt. Bij Scouting wordt stokbrood gebakken op (eigenlijk heel logisch) een stok boven het kampvuur. Bij Scouting houden we wel van een vuurtje. Als je daar dan ook nog wat lekkers boven klaar kan maken, vinden we het helemaal fantastisch. En echt, je eigen gebakken brood smaakt zoveel beter dan dat van de bakker of de supermarkt.

Als we stokbrood bakken bij scouting is dat vaak met brooddeeg om een stok gewikkeld. Eerst maak je met je zakmes de stok kaal: alle viezigheid en bast eraf. Daar gaat dan brooddeeg omheen. Dat bak je dan boven het kampvuur. Niet te ver weg, want dan gebeurt er niks. Maar ook zeker niet te dichtbij, want dan is de buitenkant zwart en de binnenkant nog niet gaar.

Soms spelen we ook een beetje vals. Het duurt namelijk best wel lang om brooddeeg goed gaar te krijgen. En met afbakbroodjes werkt het ook. Zo kunnen ook de bevers hun broodjes boven het kampvuur gaar krijgen. En het scheelt een hoop voorbereidingstijd. Afbakbroodjes hoeven namelijk niet meer te rijzen.

Voor ons staat een ding vast: een zelfgebakken broodje van het kampvuur is superlekker.