Bolletje pijltje

Bolletje-pijltje is een vrij eenvoudige techniek om een route aan te geven, en heeft wel wat weg van een kruispuntenroute. Het bolletje (dikke punt) staat voor het kruispunt. Het pijltje geeft aan welk pad van de splitsing gevolgd moet worden. 

Coördinatenroute

Bij een coördinatenroute maak je gebruik van een stafkaart en kaartcoördinaten om je route te kunnen lopen. Als je de schaal van de stafkaart weet, kun je tot op 10 meter nauwkeurig bepalen waar je bent. Op de pagina over de stafkaart staat beschreven hoe dat werkt.

Fotoroute

Een fotoroute is een routetechniek, waarbij er een fotoserie gemaakt wordt van de te lopen route. Doordat tegenwoordig aardig wat mensen een digitale camera en kleurenprinter hebben is dat vrij makkelijk te maken en leuk om te lopen. De fotoserie geeft de te lopen route weer. Vaak staat er ook een persoon op die gedurende de hele route aanwijst in welke richting de hikers hun weg moeten vervolgen.

Helikopterroute

Een Helikopterroute is een variatie op bolletje-pijltje De kompasrichtingen worden als "helikopterbladen" aangegeven vanuit één punt. Zorg dat de pijlen goed genummerd zijn dat voorkomt veel verwarring. Eén van de pijlen is extra dik, en dient als Noordpijl. Door de lengte van de pijlen te variëren kan de lengte tot het volgende kruispunt worden aangeduid. Wanneer één richting vaker gebruikt wordt, overlappen de pijlen. Het komt dus voor dat bij één pijl twee cijfers staan.

Knopenroute

Een knopenroute is een routetechniek waarbij de routebeschrijving aan de hikers wordt meegegeven in de vorm van een touw met knopen erin, waarbij iedere knoop van boven naar beneden een eigen betekenis heeft voor de route. Een achtknoop betekent bijvoorbeeld naar rechts bij het eerstvolgende kruispunt, een halve steek betekent rechtdoor en een paalsteek betekent naar links.

In plaats van knopen kunnen er natuurlijk ook andere dingen aan een touw geregen worden, bijvoorbeeld gekleurde kralen (een rode kraal is naar rechts, een lila kraal is naar links, en een groene is gewoon rechtdoor), bierdopjes (Grolsch is naar rechts, Heineken naar links enzovoort) of snoepjes. 

Stripkaart

Een stripkaart is een kaart die gestript is van alle overbodige informatie. Sommige mensen zeggen strippenkaart, maar dat is fout. We laten aan de hand van het voorbeeld hieronder zien hoe het werkt. De loper begint met zijn stripkaart op de stip, en in werkelijkheid gaat hij het rode lijntje volgen van onder naar boven. Hij komt eerst bij een kruispunt. Daar moet hij twee wegen aan zijn linkerkant laten liggen. Op een kruispunt betekent dit dus dat hij rechtsaf moet slaan. Daarna moet hij eerst een weg rechts laten liggen, en daarna twee wegen links. Bij die tweede weg links betekent dat dat hij zélf rechtsaf moet slaan.