Hieronder hebben we een aantal belangrijke knopen op een rijtje gezet.

De mastworp

De mastworp is bij Scouting misschien wel de meest gebruikte knoop.

Wanneer kun je deze knoop gebruiken?
Met de mastworp maak je een touw vast aan een ronde paal, een boom of (op een boot) aan een mast. De meeste sjorringen beginnen en eindigen met een mastworp.

Wanneer gebruik je deze knoop niet?
De mastworp kun je alleen gebruiken bij ronde palen. Voor vierkante palen is deze knoop niet zo geschikt. Daar kun je dan beter de timmermansteek gebruiken.

Er zijn twee manieren om deze knoop te leggen.

1. De normale methode; deze kan altijd.
  2. De snelle methode; deze kan alleen als er nog geen spanning op het touw staat, en de bovenkant van de paal vrij is.

Normale methode

1. Neem genoeg touw en ga met het rondje om de balk. Leg het uiteinde kruislings over zichzelf.
  2. Haal het uiteinde nogmaals om de balk, en steek het uiteinde vervolgens onder zichzelf door.
  3. Trek beide uiteinden aan.

Snelle methode
De snelle methode is het "oprapen" van een mastworp.

1. Je maakt twee lussen in het touw, waarbij bij de ene lus het touw boven zit, en bij de andere lus het touw onder.
  2. Leg nu de onderste lus over de bovenste lus.
  3. Schuif de twee lussen over de paal naar de juiste plaats, en trek beide uiteinden aan.

De timmermanssteek

Met de timmersteek of timmermanssteek kun je ook een touw aan een paal binden.

Wanneer kun je deze knoop gebruiken?

Met de timmersteek maak je een touw vast aan een ronde paal, een boom of (op een boot) aan een mast. De diagonaalsjorring begint met een timmersteek. Bij sommige scoutinggroepen beginnen ze de kruissjorring en de driepootsjorring ook met een timmersteek in plaats van de mastworp. De timmersteek is bij het opruimen makkelijker los te maken dan de mastworp.
Wanneer gebruik je deze knoop niet?
Een timmersteek blijft alleen zitten als er spanning op het touw wordt gezet. De timmersteek kun je alleen aan het begin van het touw gebruiken, en niet in het midden of het eind. Een sjorring kun je wel met de timmersteek beginnen, maar nooit eindigen. Gebruik hiervoor een mastworp.

Hoe leg je deze knoop?

1. Draai het uiteinde om de balk heen en ga om het touw heen en weer terug.
  2. Draai het uiteinde vervolgens 3 of 4 keer om zichzelf heen terug.
  3. Er ontstaat zo een soort strop, die aangetrokken kan worden.