GPS staat voor Global Positioning System (Wereldwijd Positioneringssyteem). Je kunt dus overal op aarde zien op welke plek je staat. Daarom zijn de rijksdriehoekscoördinaten niet meer genoeg, die zijn alleen voor Nederland. Als je met een GPS apparaat aan de slag gaat ga je werken met Geografische Coördinatenstelsel, dat werkt wereldwijd.

Je kunt een GPS-apparaat voor meerdere dingen gebruiken.

Als routeplanner

Net zoals de routeplanner in de auto kun je een GPS gebruiken om van A naar B te komen. Vergeet niet je GPS een paar minujten voor gebruik aan te zetten. Hij werkt anders dan je telefoon alleen op satelieten en hij heeft het signaal van tenminste satelieten nodig om je positie precies te kunnen vaststellen.

Tracks
Je kunt bijvoorbeeld van gpstracks.nl leuke wandel- of fietstochten downloaden. Dit gpx file zet je met een draadje op het gps-apparaat en het apparaat wijst je de weg.

Waypoints
Nu wordt het interessant voor Scouting. Een waypoint is een plek. Het GPS-apparaat laat zien waar die plek ongeveer is en waar jij staat. Je moet nu zelf gaan bepalen hoe je bij dat Waypoint komt. Door een paar waypoints achter elkaar te zetten, krijg je een tocht. Door een paar waypoints uit te zetten in een bosgebied, krijg je een spel waarbij de deelnemers alle waypoints moeten vinden. Waypoints kun je op twee manieren invoeren: met de coördinaten (die kun je bijvoorbeeld van Google maps halen) of door de tocht eerst zelf te lopen. Als je op de juiste plek bent klik je op de knop 'Waypoint markeren'. Met 'Deel draadloos' kun je de waypoints of routes tussen de verschillende apparaten delen, dan moet je op het ene apparaat op verzenden drukken en oop het andere apparaat op ontvangen.

Geocaching
Op de site geocaching.com staan een heleboel geocaches (spreek uit: gio-kesj). Op de plekken die op deze site staan aangegeven, liggen waterdichte kokertjes of doosjes verstopt. Daar zit altijd een logboekje in, waarop mensen hun naam opschrijven, soms hoort er een raadsel of verhaal bij. Soms zitten er kleine cadeautjes in, maar dan is het vaak wel de bedoeling dat iets nieuws achterlaat voor de volgende vinder. Je kunt de coordinaten en de omschrijving en aanwijzingen in één bestand downloaden van de site. Op het GPS-apparaat staat hij dan onder 'Geocaches'.