De Radboudgroep beschikt over zes Dutch Ovens. Een Dutch oven is een dikke gietijzeren pan waar op houtvuur mee kan worden gekookt. Ze hebben een dikke, zware deksel met een opstaande rand, zodat de Dutch Oven ook werkelijk als oven gebruikt kan worden. Daarvoor leg je dan kooltjes op het deksel. Door de opstaande rand blijven die liggen.

Stoofpotje in de Dutch Oven bij de verkenners van Scouting Radboud Santpoort

Hoewel Dutch Ovens worden over de hele wereld gebruikt en ze zullen dus waarschijnlijk niet echt uit Nederland komen. 'Potjie' in Zuid-Afrika, Bedourie in Australië, tetsunabe in Japan en Sač op de Balkan. Het proces waarmee het gietijzer sneller gegoten kon worden, is wel een Nederlandse uitvinding, dus vandaar dar de Engelsen het Dutch Oven zijn gaan noemen.

Je kunt van alles bereiden in de Dutch Oven. Wij hebben al 'hete kip' (bij het kampvuur op zomerkamp), pasta-saus, stoofpeertjes, appelmoes en pizza gemaakt. En we hopen toch ook in patrouilles (subgroep bij de verkenners) of rondes (subgroep bij de gidsen) nog vele andere recepten voorbij te zien komen.

Hieronder het recept voor een dumpcake dat ons erg nieuwsgierig maakte:

Dumpcake Dutch oven

Gooi een blik kersenvlaai vulling en een blik ananas in de Dutch oven en roer het door elkaar.
Strooi er een pak cakemix gelijkmatig over uit.
Leg wat blokjes boter er boven op.
Zorg voor flink wat bovenwarmte, zoals je dat altijd doet bij een taart of brood in de Dutch oven.
Na 30-45 minuten is je dumpcake klaar.
De beste manier van eten is tien scouts een lepel geven en ze het zo uit de pan laten eten.
Het is trouwens een echte suikerbom, erg lekker na een lange hike.
Ook lekker met perziken, appels, etc.