De meeste leiders en leidsters bij de Radboud zijn zelf jeugdlid van onze Scoutinggroep geweest. Zij hebben van bever tot rowan of sherpa steeds meer verantwoordelijkheid gekregen en zijn zo doorgegroeid naar een functie als leider of leidster. Natuurlijk brengt ook dat weer de nodige verantwoordelijkheden met zich mee, maar lid zijn van een leidingteam is vooral ook heel leuk. Je kunt vanzelfsprekend ook leider of leidster worden zonder dat je jeugdlid geweest bent.

Alle speltakken (leeftijdsgroepen) hebben een eigen leidingteam. Soms tot wel zes personen groot, soms, zoals bij de rowans en de sherpa's, een tweetal begeleiders. Die leidingteams zetten zich in om elke week weer een leuk programma voor de speltak neer te zetten. Natuurlijk is dat voor de bevers een heel ander verhaal dan voor de rowans of sherpa's, die het toch vooral zelf moeten regelen.

Als nieuwe leider of leidster heb je zeker wel een jaar nodig om erin te groeien. Er komen nogal wat dingen op je bordje: leidinggeven, uitleggen, ouders, veiligheid, een VOG, Scoutingtechnieken, speltakgebruiken, scoutingjargon, vergaderingen (van je speltak en van de Radboudgroep), materialen, de blokhut, verhuur van de blokhut, scoutingweekends, zomerkamp of expeditie, sociale gelegenheden en al die vrijwilligers die allemaal weer een andere taak bij de vereniging hebben.

Natuurlijk is dat veel, maar hee .. wij houden wel van wat uitdaging.