Omdat de leiding op kamp druk is met het programma en goed eten belangrijk is, gaat er met de bevers, kabouters, welpen, gidsen en verkenners kookstaf mee op kamp. Meestal een team van twee personen die ervoor zorgen dat er een goede, voedzame maaltijd op tafel komt. Natuurlijk verschilt de rol van de kookstaf per speltak. 

Bij de bevers, kabouters en welpen zorgt de kookstaf dat er een heerlijke maaltijd op tafel komt. De welpen en kabouters hebben natuurlijk wel afwascorvee samen met de kookstaf. Bij de gidsen en verkenners kookt de kookstaf soms, maar meestal moeten de gidsen en verkenners zelf koken. Dan zorgt de kookstaf alleen voor de boodschappen. Natuurlijk helpt de kookstaf ook met opbouwen en afbreken en allerhande andere klusjes op en rond het kampterrein. Onder andere de opbouw van de foeftent, de tent die als voorraadhok en keuken dient op kamp.

Boodschappen doen, koken, afwassen, maar daar houdt de verantwoordelijkheid van de kookstaf niet op. Ze zorgen ook voor koffie en thee en houden in de gaten of de kinderen, zeker bij warm weer, genoeg te drinken krijgen. Aangezien het meestal om oud-leiding gaat, kan de kookstaf ook, gevraagd of ongevraagd als adviesorgaan en ondersteuning fungeren. Maar de kookstaf is er ook niet vies van om zo af en toe een pleister te plakken en zij hebben altijd wat lekkers achter de hand om de pijn weer snel te vergeten. En natuurlijk zal de leiding niet aarzelen om de kookstaf in te zetten als er een extra rolletje gespeeld moet worden of er bijvoorbeeld een dropping wordt georganiseerd. Ze zullen het niet altijd laten merken, maar het is hard werken, een weekje kookstaf zijn.

Wist je trouwens dat alle kookstafleden (net als de leiding) een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) moeten aanvragen?