Elke Scout heeft een Scoutingdas en de meesten hebben er wel meer dan 1 versleten. Meestal is die das van een Scoutinggroep. Daar zou je de Scoutinggroep aan moeten kunnen herkennen. Maar er zijn zoveel Scoutinggroepen dat zeker de dassen die bij de Scoutshop verkocht worden, door meerdere groepen gebruikt worden.

Onze das, die noemen we de Radbouddas, wordt niet bij de Scoutshop verkocht. Je krijgt je Radbouddas bij je installatie. Dat is het moment dat je ook alle insignes op je bloes krijgt.  Wij gebruiken een ruitpatroon (tartan) die Royal Stewart heet. Dat is ook het persoonlijke patroon van koningin Elizabeth van Engeland. Zij heeft  twee Scoutinggroepen toestemming gegeven om deze ruit als das te dragen. Niet aan ons hoor, maar aangezien ze onze koningin niet is, hoeven wij die toestemming ook niet te hebben.

Scoutingdas Royal Stewart Scouting Radboudgroep Santpoort

We hebben uit de overlevering begrepen dat de Radboudgroep ooit een zwart met groene das droeg. Daar hebben we nog geen bewijs voor gevonden. We weten wel dat deze das al heel lang gebruikt wordt. Op een kleurenfoto van het welpenkamp in 1965 hebben de welpen duideljk de Royal Stewart om hun nek. Tegenwoordig dragen we bij de Radboudgroep de das onder de kraag van de uniformblouse. Er zijn ook scoutinggroepen die de das boven de kraag dragen.

Welpenkamp 1965 Vilsteren Scouting Radboudgroep Santpoort

Waarom voor dit patroon gekozen is, weten we niet. We vermoeden dat het ooit in het assortiment van de Scoutshop heeft gezeten, maar dat we hem zijn blijven dragen toen hij daar uit het assortiment ging. We hebben altijd op tijd weer Royal Stewartstof kunnen vinden, behalve in de grote dassencrisis ergens in de jaren '90. Toen hebben er een aantal bevers met een das gelopen, die er een beetje op leek.

Voor zover wij weten is er één andere Scoutinggroep in Nederland die de Royal Stewart draagt: Scouting Zuylenstein uit Amerongen. Maar dat laatste feitje hebben we gewoon uit de dassencatalogus van Scoutpedia gehaald.