In de eerste week van de zomervakantie (regio noord) gaan de bevers, welpen, kabouters, gidsen en verkenners op zomerkamp. De rowans en sherpa's gaan ook in deze periode, maar bij hen heet het expeditie. Op de eerste zaterdag verzamelen we allemaal om half tien in de Naaldkerk in Santpoort-Noord. Dat is vooral traditie, maar ook van praktische aard: we zouden nooit met alle kinderen, ouders, opa's, oma's en andere belangstellenden in de Blokhut passen. We vertrekken dan met z'n allen (de kinderen en leiding) in touringcars naar de kamplocaties van dit jaar.

Vertrek zomerkamp Scouting Radboudgroep Santpoort

De ouders, opa's en oma's staan klaar om hun kroost uit te zwaaien.

De bevers vertrekken gelijk met de andere speltakken, maar komen wat eerder terug. Zij blijven drie nachtjes op kamp en logeren dan in de blokhut (clubhuis) van een andere scoutinggroep. En zomerkamp is altijd wel weer goed voor een of ander avontuur. Zo is het in het verleden gebeurd dat Hussel de Heks het hele sprookjesboek door elkaar gooide en zijn de bevers ook een keer op bezoek geweest bij de rijkste vrouw van Nederland.  Op dinsdag worden zij weer opgehaald door hun ouders. Best spannend zo lang van huis en ergens anders slapen, maar zeker ook erg leuk.

Zomerkamp bevers St Radboudgroep Santpoort

Op beverkamp vergen sommige toetjes een beetje voorbereiding.

Ook de kabouters en welpen houden hun kamp in de blokhut van een andere scoutinggroep, meestal maar een paar kilometer bij elkaar vandaan en in het oosten of zuiden van het land. Kabouter- en welpenkampen zijn meestal in een thema met een spannend avontuur door de hele week heen. Voorbeelden daarvan zijn: De Koning van Katoren, Het jammysterie (en dat ging echt over het spulletje dat je op je brood smeert), Cowboys en Aliens, Flodderkamp en Pippi Langkous. Verder kom je elk jaar vaste elementen zoals een dagje uit en een gezamenlijk kampvuur met de verkenners en gidsen tegen.

Zomerkamp welpen Scouting Radboudgroep Santpoort

De welpen bij hun kampblokhut.

De verkenners en gidsen hebben ook ieder hun eigen kamp, niet in een blokhut. Zij huren elk een kampterrein, of eigenlijk een stuk bos waar je mag kamperen. Liefst met een pomp en verder geen voorzieningen. Of samen een heel groot stuk bos, zo groot dat ze elkaar niet de hele tijd tegen komen. Op kamp met de verkenners en gidsen is ook een beetje survival. Geen toilet, maar een hudo, geen tv en geen wifi. Soms zelfs hele slechte mobiele ontvangst (want bos!). Zij bouwen per patrouille (verkenners) of ronde (gidsen) hun eigen tent en keuken op. De rest van de week doe je vooral heel veel gave dingen. Vaak aanelkaargebreid met een overlappend thema, zoals 'Moonlighters' (verkenners), 'Zooitje ongeregeld' (gidsen), 'Peaky Blinders' (verkenners) of 'Expeditie Robinson' (gidsen). 

Zomerkamp gidsen koken kampkeuken Radboudgroep Santpoort

Koken op gidsenkamp.

De rowans en sherpa's gaan op expeditie. Lees hier meer over expeditie.