Als je bij de Radboudgroep 'een weekend hebt', dan blijf je een nachtje slapen op de blokhut. Niet letterlijk op de blokhut, dat is alleen maar de manier dat wij zeggen dat we bij de Scouting zijn, net als op school. En ja, 'een weekend' is altijd in het weekend, soms van vrijdagavond op zaterdag, meestal van zaterdag op zondag.

Bij de bevers, kabouters en welpen slaap je meestal binnen. Alleen in uitzonderingsgevallen wordt er buiten geslapen. Zoals bij het jubileumweekend op het Naaldenveld in 2016, maar het kan ook zomaar zijn dat de leiding een keer zin heeft in wat extra uitdaging. De bevers blijven (naast zomerkamp) twee keer een nachtje op de blokhut slapen en de kabouters en welpen drie of vier keer per scoutingseizoen. Bij de bevers, kabouters en welpen staat zo'n weekend meestal in een thema, Wicky de Viking, cowboys, of gewoon het thema 'stoer'. 

Kuifje op scoutingweekend bij de bevers

Vaak is er tijdens een weekend een spannend avontuur te beleven. En natuurlijk zal het 's avonds stiekem een beetje later worden dan thuis.

Nachten dat je lekker veel geslapen hebt, zul je je later niet herinneren

De gidsen slapen ook meestal binnen, maar zeker ook 1 keer per seizoen in tenten. Zo kom je op zomerkamp niet voor verrassingen te staan. Want dan wordt er een week lang ook in ook in tenten geslapen in het bos. Vaak heeft zo'n weekend een thema, maar dat is dan vaak wat minder verhalend dan bij de jongere speltakken.

Er moet wel iets heel vreemds gebeuren willen de verkenners binnen slapen. Meestal slapen zij met hun patrouille (subgroepje) in een tent. Ook in de winter. Eigenlijk ruilen ze de tent alleen bij gevaarlijk weer in voor de blokhut. De meeste verkenners hebben dan ook een goede slaapzak, want dat scheelt stukken. Meestal bouwen zij per patrouille ook een eigen keuken op. Je moet toch ergens koken en het is een goede oefening voor zomerkamp.

Kamperen in de winter  kampkeuken Radboudgroep Santpoort

Bij de rowans en sherpa's is het wat je er zelf van maakt. Soms wordt er gelopen met rugzak, een andere keer wordt er bezoek gebracht aan een waddeneiland. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar je moet het wel zelf organiseren.

Het zomerkamp is in de eerste week van de zomervakantie van regio noord. Dan gaan de bevers drie nachtjes weg. De kabouters, welpen, verkenners en gidsen een week en de rowans en sherpa's vaak nóg iets langer.