Binnenkort is het voor de kabouters, welpen en verkenners en hun vaders weer eens zover: vader- en zoon/dochterweekend (en ja, we weten dat er een foto van een moeder- en dochteropkomst boven dit artikel staat, maar soms moet je het doen met de foto's die je hebt). En dat is een lange traditie bij de Radboud. Meestal is dat een vader- en zoonweekend of een vader- en dochterweekend. De vaders zijn voor de leiding toch wat makkelijker dan de moeders. Toch zijn er ook wel moeder- en kindweekenden gehouden, alleen lang niet zo veel.

Vader- en zoonweekend 2007Vader- en zoonweekend 2019 welpen

Eigenlijk doen alle jeugdspeltakken weleens een ouder- kindweekend of -opkomst. Meestal eens in de twee jaar, maar daar is geen regel voor. Er wordt ook weleens een jaartje extra overgeslagen. Van een ouder- kindopkomst bij de bevers tot een ouder- kindweekend bij de kabouters, welpen, gidsen of verkenners. We hebben zelfs wel eens een gecombineerd vader- en zoonweekend van de welpen en verkenners gehad. Dat waren zoveel mensen dat er moest worden uitgeweken naar het Naaldenveld. Zelfs de rowans en sherpa's organiseren weleens een vader- en kindopkomst.

Vader- en dochteropkomst van de sherpa's 2017

Vaders of moeders die voor de eerste keer met zo'n weekend meegaan, zien er vaak een beetje tegenop. Slapen op een luchtbed of een matje tussen al die andere vaders in, misschien wel in een tent... Maar vaders die eerder meegeweest zijn, komen ook regelmatig vragen of de leiding al weet wanneer de volgende is.

Sommige moeders komen ook bij de speltakleiding vragen of het niet eens tijd wordt voor een moeder- en kindweekend. We weten uit betrouwbare bron dat er ook moeders zijn die dat onderwerp angstvallig mijden.

Moeder- en zoonweekend welpen 1990