Als je rowan of sherpa bent, ga je niet meer op zomerkamp, maar op expeditie. Een expeditie duurt meestal iets langer dan het zomerkamp en is meestal een trektocht door de wildernis van een Europees land. Maar de rowans zijn ook weleens naar Canada en Sri Lanka geweest. En een keer op Texel om een cursus parachutespringen te volgen.

Waar een expeditie heen gaat ligt dan ook niet vast. Dat bepalen de rowans en sherpa's zelf. En daar zijn ze wel even mee bezig. In groepjes worden er voorstellen voorbereid en presentaties gegeven. En zelfs dan blijkt het soms dat een bepaalde bestemming niet haalbaar is.

Het hele jaar door worden er acties gedaan om de expeditie een beetje betaalbaar te houden. Zo verkopen de sherpa's voor kerst kerstbomen en gaan de rowans in de kersttijd al jaren de deuren langs met zelfgemaakte kerststukjes. 

Expeditie rowans backpack Scouting Radboudgroep Santpoort

Bovendien moet er een route uitgezet worden, campings gezocht, lokale regelgeving gecheckt, inkopen gedaan, materialen nagekeken enzovoorts. Elk jaar gaat er ook het nodige (vooral poedervormige) voedsel mee uit Nederland, zoals Brinta, gevriesdroogde stamppot en saroma. Dat is licht en het is vooral een stuk goedkoper om zelf te koken. Bovendien kom je in de bezochte gebieden niet vaak een winkel tegen.

Een expeditie is een avontuur dat je je leven lang niet meer vergeet en er zijn nog steeds groepen oud-rowans die regelmatig met elkaar op pad gaan.