De naam van de Radboudgroep is afkomstig van de Heilige Radboud, ook wel Sint Radboud (850 - 917). Dezelfde heilige waar de Radboud Universiteit Nijmegen naar genoemd is. Zijn moeder stamde af van die andere Radboud, de Koning van de Friezen, die een paar eeuwen eerder leefde.

Over Radboud is niet lang na zijn dood een biografie geschreven: de Vita Radbodi. Daardoor weten we onder andere dat hij in Keulen, Compi├Ęgne en Tours gestudeerd heeft. Later toen hij bisschop van Utrecht werd, deelde hij de kennis die hij had graag met anderen. Het is dan ook niet gek dat de Radboud Universiteit naar hem vernoemd is.

Radboud overleed op 29 november 917 in Ootmarsum. Toen hij op een rondreis door het onhergzame Drenthe ziek werd, liet hij zich daar naartoe brengen omdat daar een kerk was.

In zijn biografie werd hij een 'leraar in naastenliefde' genoemd en hij spande zich in voor mensen in nood. Bovendien straalde hij tegenover iedereen vreugde uit. 

Dat er bij onze naamgeving gekozen is voor en heilige valt makkelijk te verklaren: we zijn van oorsprong een katholieke scoutinggroep. Maar waarom er in Santpoort juist voor deze heilige gekozen is, weten we niet. Maar als we moeten raden, is het omdat je bij Scouting gaandeweg ook het nodige opsteekt en Scouting best een sociale hobby is.