Ten westen van onze blokhut ligt boerderij de Westerhoeve, die hier in 1871 gebouwd is. Ons bos grenst aan de kant van de ingang van de blokhut direct aan het erf. En vanaf de noordkant van het bos, bij de kampvuurcirkel, heb je een een prachtig uitzicht over de weilanden met de duinen op de achtergrond. En wist je al dat de Westerhoeve ook een leuke facebookpagina heeft?

Op het terrein van de Westerhoeve vind je ook de boerderijwinkel, Santpoorts Weidevlees. Daar verkopen ze naast vlees, eieren en zuivel van de eigen boerderij ook andere lokale producten, zoals honing, sappen, bier en groentepakketten. De winkel is op vrijdag van 14:30 tot16:30 en zaterdag van 9:00 tot 13:00 geopend.

De Westerhoeve werd in 1871 gebouwd in opdracht van de toenmalig burgemeester Enschedé. Enschedé ontving een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de bestrijding van Cholera onder de gravers van het Noordzeekanaal. Dat kanaal werd tijdens zijn ambtsperiode gegraven en tegelijkertijd ontstond de havenplaats IJmuiden. Santpoort heeft tegenwoordig nog een Enschedélaan en een Westerhoevelaan.

Boer Paul Dijkzeul, eigenaar van de Westerhoeve, is de laatste melkveehouder die de gemeente Velsen rijk is. En hoewel het niet makkelijk is, hij heeft bijvoorbeeld ook land in Haarlem, weet hij zich hier te handhaven. De laatste jaren is de boerderij ook een stuk diverser geworden, met naast melkvee, ook vleeskoeien, schapen, varkens en kippen. 

Westerhoeve Santpoort-Zuid

De Westerhoeve. Bron Noord-Hollands Archief Collectie Velsen Jaartal onbekend

's Zomers kun je bij Hoeve Duin en Kruidberg de melk van boer Dijkzeul ook proberen: als ijsje. In de smaken waar melk in zit, wordt de melk van de koeien van Paul Dijkzeul gebruikt. Hoeve Duin en Kruidberg moet je trouwens niet verwarren met Landgoed Duin en Kruidberg, dat is een stukje prijziger. En we vermoeden dat ze daar de melk van Paul Dijkzeul niet gebruiken. Hoeve Duin en Kruidberg ligt op ongeveer 500 meter lopen van onze blokhut: vanaf de parkeerplaats rechts en dan nog een keer met de bocht mee naar rechts.

Natuurlijk is het (voor deze kant van het land) uniek om als Scoutinggroep naast een echte boerderij gevestigd te zijn. En dat je dat af en toe ook kunt ruiken, went vanzelf.

De boerderij is tegenwoordig ook facebook te vinden.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de beste man? We vonden de video hieronder op Youtube. De video gaat over de overlast van ganzen, maar je krijgt wel een kijkje in de koeienstal en je ziet boer Dijkzeul bewegen en praten.