Santpoort is een dorp, of eigenlijk twee dorpen: Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. Dus stadse voorzieningen als een bioscoop zul je hier niet aantreffen. Maar dat betekent niet dat er niks te doen is.

Santpoort ligt niet ver van Haarlem en Amsterdam in de gemeente Velsen, die naast Santpoort-Noord en -Zuid, ook nog de plaatsen Driehuis, Velsen-Zuid en -Noord, IJmuiden en Velserbroek telt. En ook de gemeente Bloemendaal is niet ver van onze Blokhut.

Zo  ligt onze blokhut bijvoorbeeld op loopafstand van de Ruïne van Brederode. Daar worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd en daar zitten ook hele vette dingen als Middeleeuwse dagen tussen. Meer over de ruïne vind je op www.ruinevanbrederode.nl.

Ruïne van Brederode

Op zo'n tien minuten lopen de andere kant op vind je Speeltuin Santpoort met genoeg speeltoestellen om het een middagje uit te houden. Verwacht geen grote attracties, maar daar is de entreeprijs ook naar. Kijk voor actuele prijzen en openingstijden op de website van de speeltuin.

Speeltuin Santpoort

Ook ligt onze blokhut dicht bij de duinen. Je kunt door Nationaal Park Zuid Kennemerland heen naar zee fietsen of lopen. Dat is een kilometer of vijf, dus trek er lopend maar een uur voor uit. Het is wel lekker rustig. Als Zandvoort al lang en breed is dichtgeslibt, kun je hier nog makkelijk terecht. En met wat geluk kom je onderweg nog Schotse Hooglanders, herten, reeën, een vos of konijntjes tegen.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Aan de andere kant van Santpoort in Recreatiegebied Spaarnwoude kun je naast zwemmen en zonnen ook kanoën, waterfietsen, vlot varen, golfen, steppen, skeeleren, joggen, skiën, quadrijden of paardrijden. Voor kinderen is ook de Informatieboerderij Zorgvrij erg leuk.

Molen De Zandhaas verzorgt rondleidingen en op sommige dagen is het ouderwetse winkeltje onderin de molen open. Naast producten van de molen hebben ze daar ook ouderwetse spulletjes als stroopsoldaatjes.

Als ons Scoutingbos niet groot genoeg is of je wilt even een andere omgeving opzoeken, dan kun je op zo'n 300 meter van onze Blokhut terecht in het Burgemeester Rijkenspark, Bosbeek in de volksmond. Voor de allerkleinsten is er 's zomers het pierenbadje, een gratis, ondiep zwembadje. En aan de andere kant van het bos bij de vijver vind je het Chalet waar keizerin Sissi van Oostenrijk ooit nog eens verbleef.

En dan ligt onze blokhut ook nog op loopafstand van twee stations: Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. Met de trein zit je in 10 minuten in Haarlem en met een half uurtje in Amsterdam.