Meestal hebben we het in de herfst pas over paddenstoelen*, maar de zwavelzwam liet zich dit jaar weer zien en we konden het niet laten om daar een stukje op de website aan te wijden. Hij heeft zich een aantal jaar niet laten zien, maar dit jaar kwam hij weer uit de boom tevoorschijn. Hij allitereert ook zo lekker: zwavelzwam. De zwavelzwam heeft deze naam gekregen omdat hij net als zwavel geel is, zoals hij een aantal jaar geleden was. Dit jaar heeft hij een oranje kleur. Verder heeft de zwavelzwam niks met zwavel te maken. Dat de zwavelzwam zich in de zomer al laat zien is geen uitzondering, de zwavelzwam vertoont zich soms al in april.

de zwavelzwam in het Radboudbos in 2023

De zwavelzwam mag dan wel een mooie paddenstoel zijn, althans dat vinden wij, een lieverdje is het niet. De zwavelzwam groeit meestal op een eik. Je kunt hem ook op andere bomen tegenkomen, maar meestal groeit hij op een eik. Maar hij groeit ook in de eik en daar wordt de eik ziek van (bruinrot) en zal er uiteindelijk aan dood gaan. Daar heeft die zwavelzwam geen last van, die groeit op een dode eik even goed als op een levende.

Als de zwavelzwam eenmaal in een boom zit, is hij niet meer te bestrijden. Als hij hoog zit, zou je nog kunnen proberen het besmette gedeelte eraf te zagen, maar dat gaat in ons geval niet lukken. De zwavelzwam is niet giftig, maar sommige mensen zijn er allergisch voor, dus we laten hem lekker aan de boom zitten, zodat iedereen er van kan genieten.