Ook in de winter is er genoeg leven in het bos. En dan doelen we niet alleen op de kinderen die er elk weekend gebruik van komen maken. Als je goed kijkt gebeurt er ook in de natuur nog van alles.Snneuw in het bos van Scouting Santpoort

In het bos is het plantenleven een beetje saai geworden. Het dierenleven neemt 's winters echter een beetje toe. Doordat ook in de duinen het voedsel schaarser wordt, zoeken veel dieren het wat dichter bij de bebouwde kom. Op rustige momenten kun je in het bos egels, muizen, konijnen en vossen tegenkomen. De herten veroorzaakten wat teveel schade, dus heeft het bosteam het hek wat hoger gemaakt. Natuurlijk zijn de dieren snel verdwenen als de opkomsten beginnen. 

Damhert bij de kampvuurcirkel

Vraatschade door herten

Als het gesneeuwd heeft is het bos natuurlijk extra mooi. Het is dan zeker de moeite waard eens wat extra naar de grond te kijken als je het bos in loopt. Want al ben je misschien nog geen ree of konijn tegen gekomen, in de sneeuw kun je het bewijs vinden dat ze er wel geweest zijn. Het wemelt dan van de dierensporen. Als je op vrijdagavond gaat kijken, helpt een zaklamp natuurlijk wel. En na de opkomst kun je vaak de meest interessante mensensporen vinden.

Als het gesneeuwd heeft worden ook de programma's van de speltakken zo snel mogelijk aangepast. Zo'n kans laat de leiding natuurlijk niet liggen. Wat is er nu gaver dan zelf een iglo bouwen? Of in Bosbeek van de heuvel af slee├źn?

De verkenners laten zich sowieso niet afschrikken door een beetje kou. Zelfs in de winter kamperen ze gewoon buiten. Een beetje afzien, maar een ervaring om nooit te vergeten.


Al met al is het ook 's winters vet gaaf om het bos even in te gaan. Of het nou is om dieren te spotten of een gaaf spel te doen. En daarna smaakt die mok warme chocolademelk of thee toch extra lekker?