Tussen de kampvuurcirkel en de open plek is door het bosteam een takkenril aangelegd. Dat zijn in de grond geslagen paaltjes waartussen dode takken verzameld worden. De takkenril zorgt er in de eerste plaats voor dat er op die plek minder door de jonge aanplant gelopen wordt. Je moet er immers omheen. 

In het Engels heet de takkenril een dead hedge, dode heg, en dat klopt ook wel een beetje. Insecten en schimmels zijn er dol op. Voor hen is het rottende hout hun voedsel. Sommige vlindersoorten leggen hun eitjes op dood hout en heel veel insecten gebruiken de takkenril om zich te verstoppen. De schimmels en insecten vormen op hun beurt weer het voedsel voor allerlei vogels en kleine zoogdieren, zoals egels, spitsmuizen of hermelijnen. En voor die diertjes kan de takkenril een prima plek zijn om zich te verstoppen of er zelfs een nestje in te bouwen. En voor sommige reptielen, zoals hagedisjes, kan er onder een takkenril een prima plekje zijn om te overwinteren.

Hint voor de speltakken: het zou natuurlijk ook supertof zijn als er een zelfgemaakt egelhuisje onder de takkenril komt.

Vind je het leuk om mee te helpen om ons bos te onderhouden? Het bosteam heeft ongeveer 6 werkdagen (zaterdagochtenden) per jaar en kan nog wel wat hulp gebruiken. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met Henriƫtte of even een mailtje sturen naar bestuur@scouting-radboud.nl. Dan brengen zij je in contact.