In de herfst heeft ons bos iets magisch. En dat is niet alleen omdat er eind oktober vast wel een speltak in Halloween thema doorheen loopt. De bladeren worden spontaan allerlei mooie kleuren, er komen ineens allerlei paddenstoelen uit de grond, je merkt dat er dingen veranderen. 

En af en toe komt er een troep verkenners voorbij die, blind voor dit alles, weer een of ander ruig spel aan het spelen zijn. Dat verandert niet. En dat zal waarschijnlijk ook nooit veranderen.

Begin september kondigt de herfst zich al voorzichtig aan, als de eerste eikels uit de bomen beginnen te vallen. Soms kun je in september ook al de eerste paddenstoelen vinden. Dat kan sommige jaren wel wat langer duren. In het Radboudbos vind je vaak de aardappelbovist. Dat ziet er een beetje uit alsof er een aardappel in het bos ligt.

Paddenstoel in het Radboudbos Scouting Santpoort

De aardappelbovist is mild giftig. Als je hem eet ga je braken en zul je je een periode heel rot voelen. Ook al lijkt hij op een aardappel, het blijft aan te raden er alleen naar te kijken.

In het begin van de herst is het een echt voedselparadijs voor de dieren in de natuur. Alle dieren doen zich nog even tegoed aan alle bessen, eikels en kleinere dieren die zich hier net mee volgestopt hebben.

De Bleke Oesterzwam in het Radboudbos

Aan het einde van de herfst, wordt het interessanter in het Radboudbos. Het voedsel in de duinen wordt schaarser en dus wagen verschillende dieren de oversteek naar ons bosje om te kijken of daar nog wat te halen valt. Vanaf november wordt de kans dat je een konijn, vos of ree kunt spotten aanzienlijk groter. Natuurlijk wordt die kans een stuk kleiner als het heel druk is, maar als je op vrijdag of zaterdag voor de opkomst nog even het bos in loopt, en je bent een beetje stil, heb je een goede kans wat wilde dieren tegen te komen. Maar we kunnen natuurlijk niks beloven.