In het bos komen teken voor en ons bos is daar geen uitzondering op. Gelukkig komen ze bij ons niet veel voor. Dat komt omdat we nauwelijks bodembegroeiing, zoals grassen hebben en teken komen gelukkig niet uit bomen vallen. Maar we weten dat de teek bijvoorbeeld in de grasrijke rand bij het weiland voorkomt.

Op zomerkamp hebben we er weleens meer last van. Op kampen zal de leiding de kinderen grondig controleren of (zoals bij de gidsen en verkenners) uitleggen dat ze zichzelf moeten controleren en hoe dat moet. Als een kind op zomerkamp door een teek gebeten is, wordt deze natuurlijk meteen verwijderd. Bovendien krijgt het kind een tekenformulier mee naar huis waar precies op staat waar het kind gebeten is. Deze plek moet drie maanden lang in de gaten gehouden worden. Mocht zich rond deze plek een rode kring ontwikkelen, dan is een bezoekje naar de huisarts op zijn plaats. De huisarts zal dan antibiotica voorschrijven.

Tijdens de opkomsten komen de kinderen ook regelmatig in het bos. Hoewel de kans op een tekenbeet in ons bos klein is, is hij wel aanwezig. Het is dus raadzaam de kinderen na een opkomst, bijvoorbeeld bij het douchen, op teken te controleren. Mocht je een teek aantreffen dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dat gaat het beste met een tekentang of een pincet. Pak het diertje dan zo dicht mogelijk bij de kop en draai tot de teek moet loslaten. Middeltjes als alcohol, vaseline en brandende sigaretten worden afgeraden.

Het tekenregistratieformulier is hier op site van Scouting Nederland te downloaden.