De blokhut is gelegen in anderhalve hectare speelbos. Dat zijn ongeveer drie voetbalvelden. Dit bos is ons eigendom en staat dus volledig ter beschikking van de groep (of de huurders). Het bos is omheind, dus de kinderen kunnen gerust op eigen houtje het bos in. Het bos leent zich uitermate voor bosspelen als boompje verwisselen of verstoppertje, maar heeft voldoende open ruimte voor veldspelen. Op een aantal plekken in het bos mag gekampeerd worden. Dat doen onze verkenners dan ook regelmatig.

Het bos is merendeels een eikenbos. Die eikenbomen zijn ooit aangeplant voor de houtkap, maar voordat de bomen gekapt konden worden was het bos in gebruik genomen als Scoutingbos. De laatste jaren is er weer een echt bosteam actief. Deze groep probeert, met het beheerplan als leidraad, ervoor te zorgen dat de begroeiing diverser wordt. Dat geldt zowel voor de soortenrijkdom als nieuwe, jonge aanplant. Alle planten die gebruikt worden, komen van nature in deze omgeving voor.

Het bos ligt hemelsbreed op een paar honderd meter van het duingebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het kan dus voorkomen dat je in het bos dieren uit het duingebied tegenkomt, zoals damherten, ree├źn, vossen of konijnen. Zeker als het gesneeuwd heeft is het de moeite waard eens naar de sporen te komen kijken. En natuurlijk moet je ook niet vreemd opkijken als je een egeltje of eekhoorn tegenkomt.

Maar ook in andere jaargetijden is het bos zeker de moeite waard. In de herfst zijn er volop eikels te rapen en voor wie goed zoekt zelfs een paar kastanjes en beukennootjes. En er staan dan volop paddenstoelen. Dat onze speltakken ook in het voorjaar en de zomer volop van het bos gebruik maken, mag voor zich spreken.

Aan de noordkant van het bos ligt de kampvuurcirkel. Hierin mag gestookt worden, maar de brandweer moet daarvan wel even op de hoogte gebracht worden. Om vuur te stoken mag er hout uit het bos gesprokkeld worden. Wij zijn zuinig op de natuur en helemaal op ons bos, dus er mogen geen (takken van) levende bomen gekapt worden.