Baden Powelldag is op 22 februari, de verjaardag van zowel Robert Baden-Powell (de oprichter van Scouting), als zijn vrouw Olave Baden-Powell. Olave Baden-Powell heeft veel betekend voor de meisjesbeweging binnen Scouting. Meestal hebben we het over BP-dag, gewoon omdat dat korter is.

Bij de meisjes heeft Baden-Powelldag heel lang 'Denkdag', of World Thinking Day geheten. Nu worden voor jongens en meisjes beide termen gebruikt. Op World Thinking Day laten Scouts aan elkaar merken dat ze aan en om elkaar denken.  Scouting Nederland heeft voor de gelegenheid een paar alleraardigste ansichtkaarten gemaakt. Die kun je gratis downloaden als pdf of bijna gratis (alleen verzendkosten) als papieren ansichtkaart bestellen bij de scoutshop. Als je ze ophaalt, bijvoorbeeld bij Scoutshop Haarlem, zijn ze helemaal gratis.

World Thinking Day

Baden Powell leerde als officier in de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika, als verkenner (scout in het Engels) veel Woodcraft technieken, zoals spoorzoeken, vuur maken, orientatietechnieken en kamperen. Daar schrijft hij een militaire handleiding over. Als hij terugkomt in Engeland blijkt het boek veel door jongens gelezen te worden. Omdat een militaire handleiding niet zo geschikt voor jongens wordt gevonden, schrijft Baden Powell het boek 'Scouting for Boys'. Als naar aanleiding van het boek allemaal losse clubjes ontstaan, richt Baden Powell Scouting op om er wat eenheid in te krijgen.

In Nederland wordt Baden-Powelldag meestal gevierd in het eerstvolgende weekend, als 22 februari tenminste niet al in een weekend valt. World Thinking Day is altijd gewoon op 22 februari.